Fasan (Phasianus colchicus)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvordan ser fasanen ud?

 

Der er stor forskel på han og hun fasanen.

 

Hun fasanen har en fjerdragt i afdæmpede brune farver, som camouflerer hende, mens hun ruger og opfostrer sine unger.

 

Han fasanen, (også kaldet kokken), har en skinnende rødbrun fjerdragt og et rødt ansigtsparti.

 

 

 

Hvor bor fasanen?

 

Fasanen kommer oprindeligt fra Asien og blev i oldtiden indført i Grækenland og videre herfra til Det Romerske Rige. Første gang fasanen kom til Danmark var i 1562, og i 1870’erne begyndte fuglen at sprede sig til hele landet.

 

Der er flest fasaner i Østjylland og på øerne – især på Bornholm. Og særlig mange i jagtområderne, hvor fasanerne bliver sat ud. Fasanen findes især nær dyrkede marker og småskove, men da den er meget tilpasningsdygtig, kan den næsten leve overalt – dog ikke byområder.

 

 

Hvad lever fasanen af?

Fasanen lever overvejende af planter, men kan også spise smådyr, fx biller, snegle og græshopper. Ungerne bliver fodret med små insekter.

 

 

Parring

 

Han fasanen, kokken, vender hvert forår tilbage til et territorium, som den markerer ved at patruljere.

 

Hunnerne finder den mest attraktive han ved at besøge de forskellige territorier. Når ynglesæsonen slutter, samles fasanerne i kønsopdelte flokke og tilbringer vinteren sammen.